Boliwia ma wiele naturalnych i sztucznych atrakcji turystycznych, i ma wysoki wzrost gospodarczy w branży turystycznej od 1990 roku, pomimo zniechęcających do turystyki, takich jak niestabilność polityczna.
Języków Boliwii to hiszpański, co najmniej 30 rdzennych języków, przede Quechua, Aymara, i Tupi Guarani i innych języków, takich jak Plautdietsch wypowiedziane przez potomków imigrantów. Wszystkie języki lokalne i hiszpański języków urzędowych państwa zgodnie z roku 2009 Konstytucji. Hiszpańskim i keczua mówi się przede wszystkim w regionie Andów; Aymara jest głównie używany w Altiplano wokół jeziora Titicaca, i Guarani w południowo-wschodniej, na granicy z Paragwajem.
Klimat w Boliwii i pogody w Boliwii różnią się w znacznym stopniu jako kraju wielu regionach, choć mówiąc o pogodzie, Boliwijczycy zazwyczaj odnoszą się tylko do dwóch sezonach (pora deszczowa i pora sucha) jak zwykle nie ma stopniowego wejścia albo zimą i latem . Zmiany temperatury i pogody w Boliwii są zazwyczaj jako szorstki jak zmiany w topografii z jednego regionu do drugiego. Temperatury zależą przede wszystkim od wysokości.
W Boliwii, główny posiłek obiad: większość pracowników starają się wrócić do domu jeść w ciągu tygodnia. Właściwego obiad Boliwii składa się z zupy, Dania głównego, a nawet deser. Najważniejszym elementem w Boliwii żywności ziemniaka: jest to często można zauważyć ziemniaki w jakiejś formie podawane z niemal każdego posiłku. Makaron i ryż są również ulubionych. Jeśli chodzi o mięso, Boliwijczycy jeść dużo więcej wieprzowiny niż ludzie w USA i Kanada. Kurczaka i wołowiny są także wspólne, a zobaczysz, od czasu do czasu koza oferuje restauracja, lamy lub Cuy (świnka morska!).
Boliwia, Wielonarodowe Państwo Boliwia Polski odpowiednik pełnej oficjalnej nazwy państwa ustalony przez Komisję Standaryzacji Nazw Geograficznych 4 listopada 2009 roku na zachodzie. Państwo nie posiada dostępu do morza.
Description above from the Wikipedia, licensed under CC-BY-SA full list of contributors
here.