Miasta Albania
|
|
Informacje o kraju |
kod państwowy: AL
kontynent: Europa
stolica: Tirana
języki: albański
Członkostwo w UE: nie
Członkostwo w NATO: tak
GSM: 900/1800
GPS: 41 00 N, 20 00 E
energia elektryczna: 220V/50Hz
jednostka monetarna:
lek albański: ALL
1ALL = 0.010 USD
1ALL = 0.008 EUR
kod telefonu:
+355-4
|
Porady podróży i ostrzeżenia Albania
Turystyka |
Turystyka w Albanii charakteryzuje dziedzictwa archeologicznego odziedziczone greckich, rzymskich i osmańskich razy, plaże dziewiczej, wymagających pasma górskie, Cold War artefakty, tradycji niepowtarzalny, gościnność jednoznaczne, pyszne Dania kuchni tradycyjnej, a dzikie i specyficzną atmosferę wsi. Chociaż nadal słabo rozwinięte, turystyki odnotowano imponujący wzrost w ostatnich latach. Lonely Planet niedawno rankingu Albanii nie. 1 miejsce do odwiedzin w 2011 roku. Większość turystów składa się z Albańczyków, pochodzących z Albanii się, Kosowie i Macedonii, a granicą z Grecji i Włoch. |
Edukacja |
|
Kultura |
Kultury Albania greckiej, rzymskiej, włoski, bizantyjskiej, tureckiej i słowiańskie wpływy. Art - Malarstwo był pod silnym wpływem sztuki bizantyjskiej między V i XV wieku, choć do końca wczesnego renesansu, pomiędzy XV i XVII wieku, włoski wpływ był bardzo silny. Malarstwo religijne obrazy powstały w połowie XVIII wieku i nadal często aż do XX wieku. Artystów XX wieku, jak Vangjush Mijo i Androniqi Zenge, wprowadził impresjonizm na zachód. Odhise Paskal, innego artysty XX wieku wykonane rzeźby albańskich bohaterami. Folklorystycznych sztuki obecnie obejmuje ubrania zdobione ornamentami ze srebra, kawałki drewna wykonane ręcznie do użytku domowego i dywany z wełny. |
Kuchnia |
Kuchnia Albanii jest wyjątkowo wpływem kuchni tureckiej, greckiej i włoskiej. Każdy region w Albanii ma swój niepowtarzalny potraw. Kuchni albańskiej charakteryzuje się zastosowaniem różnych ziół śródziemnomorskich, takich jak majeranek, pieprz czarny, seledynowy, Basilico, Rosemary i gotowania mięsa i ryb. Oliwa z oliwek i masło jest także głównym składnikiem różnych potraw. W Albanii, mięso (jagnięcina, wieprzowina, krowy, króliki i kury) jest on używany intensywnie w różnych potraw w większości kraju. Specjały z owoców morza są także wspólne w obszarach przybrzeżnych, takich jak Durrës, Vlora, Szkodra, Lezhe i Sarandë. Warzywa są stosowane w niemal każdej potrawy. Zazwyczaj albańskich rolników rośnie każdego obecnego warzyw w regionie Morza Śródziemnego i sprzedają je na lokalnym rynku rolników. Warzywa są przyniósł świeże na Farmers Market wcześnie rano i rynek ten jest otwarty codziennie. Główny posiłek Albańczyków jest lunch, który składa się zazwyczaj z gjellë, główne danie powoli gotowane mięso i sałatka ze świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, papryka zielona i oliwkami. Sałatka jest ubrany z oliwą z oliwek, ocet i sól. |
Język |
Albański (gjuha shqipe, wymawiane [ɟuha ʃcipɛ] lub shqip albański wymowa: [ʃcip]) jest indoeuropejskim językiem mówionym przez około 7, 6 milionów osób [1], głównie w Albanii i Kosowa, ale także w innych obszarach Bałkanów których nie ma ludności albańskiej, w tym zachodniej Macedonii, Czarnogóry i południowej południowej Serbii. Ponadto, głośniki albańskich można znaleźć gdzie indziej we Włoszech i Grecji wynikające z nowoczesnym diaspory, pochodzących z Bałkanów, które obejmuje również Skandynawia, Szwajcaria, Niemcy, Wielka Brytania, Turcja, Australia, Nowa Zelandia, Holandia, Singapur, Brazylia, Kanada i Stanach Zjednoczonych |
|